Utveckling är något som växer inifrån. Var jag befinner mig om en månad, ett år eller om tio år beror på mig själv och att jag är 100 % ansvarig för mina val och handlingar, tankar och upplevelser. Det är också viktigt att komma ihåg att jag aldrig kan ändra en annan människa, men däremot kan jag ändra mig själv.

Jag är helt säker. Livet bjuder på ett oändligt antal möjligheter om vi bara är öppna för att se dem. Det som ter sig som oöverstigliga problem visar sig ofta, när man fått facit på hand, vara dolda välsignelser. Jag är helt övertygad om att livet egentligen går ut på att vi ska vara glädjefyllda och lyckliga samt att vi ska hjälpa varandra. För att uppnå detta gäller det att lära oss att skapa en inre frid och harmoni som inte rubbas även om världen utanför oss rasar.

Att växa som människa är en process som fortgår hela tiden i livet om vi är öppna för alla intryck och förändringar. Att växa som människa innebär att växa inifrån.Var jag befinner mig om en månad, ett år eller 10 år, beror på mig själv, att jag tar ett 100 % ansvar för min livsresa.Att växa är en process hela livet om du öppnar dina sinnen inför de människor och situationer som du möter.

Att växa som människa är att hela tiden utveckla nya färdigheter, få nya insikter, att upptäcka mer av sig själv för att bli hel som människa. Livets största utmaning är att omvandla det du vet till det du gör och att utnyttja förmågan att agera efter din kunskap. Vi ser inte alla chanser i livet, varje dag så dyker det upp olika chanser i vårt liv, men vi ser dom inte då vi har skygglapparna på. Vi är som en fotbollsmålvakt som vänder ryggen till och gör allt som står i vår makt för att inte att ta bollarna.

Alla kriser och alla problem är välsignelser som finns där för att vi ska få chansen att vakna upp och flyta med livsströmmen, istället för att desperat simma mot den.

Släpp greppet om livet och följ med så
Blir du
Gör du
Får du
Mer än du någonsin kunnat drömma om.
När vi släpper vår desperata kamp om våra trygghets symboler och står fria med öppna sinnen.
Så finner vi ett obegränsat liv och allt vi
Ser
Hör
Känner
Blir till en ny verklighet.
Om vi ser lärdomar i allt, att allt kan vara din lärare, då öppnas ditt sinne för ett obegränsat liv.

Jag tror alltså inte att lyckan finns utanför oss i t.ex. materiella ting eller i form av någon person, utan inuti oss. Sök därför inåt och lär dig att älska dig själv, istället för som många av oss gör, straffa oss själva. Vi är oändligt mycket mer än bara våra fysiska kroppar och det är när vi inte vet eller glömmer bort detta faktum som livet ofta går snett.

Men om jag inte vet vart jag skall leda mitt liv? Hur vet jag vilken väg jag bör följa? – Det är enkelt att besvara! Din själ vet vägen, och din själ kommer att leda dig om du bara stannar upp och lyssnar på den. När du lyssnar på din själs röst och följer dess väg, så kommer du att finna sinnesfrid och du kommer att lyckas med vilken uppgift du än tar dig an.

Jag har hört talas om att aboriginerna tillämpar vad de kallar ”walkabout”. Ibland kan det hända att man svänger till vänster på livet väg, men själen svänger åt höger. Detta leder uppenbarligen till att man känner sig vilse. Vid ett sådant tillfälle skall man unna sig massor av ledig tid till att bara strosa runt och uppleva livets alla fasetter. Efter att ha gått runt ett tag kommer man till slut att hitta sin själ. Då skall man sätta sig ner och ta ett långt samtal tillsammans med sin själ. Prata, prata, prata tills du inte längre finner ord – det är då som diskussionen kommer att bli verkligt intressant!

Vanligtvis anser de flesta att de vet exakt vem de är, vad de vill / gillar / ogillar / drömmer och så vidare. Men på något sätt är det rätt vanligt att folk ändå inte är i fas med sina egna själar. Det är väldigt viktigt att alltid veta vem du är, var du är och vad du egentligen gör – och inte bara på ytan, utan djupt inuti. ”Temet Nosce” är en latinsk sentens som betyder ”känn dig själv” – det tycker jag är ett viktigt citat att alltid bära i minnet, för när jag känner mig i harmoni med min egen själ så känner jag mig kapabel till nästan vad som helst.

Kraften finns inom dig – För alltid

Vi bär alla på enorma krafter inom oss. Problemet är att långt ifrån alla lärt sig att använda dessa krafter. Krafterna kommer alltid att finnas där för dig när du följer ditt hjärta och din själ, de kommer aldrig att lämna dig ens om du försummar dem. En del må säga att mentala krafter inte existerar. Lyssna inte på dem! Kanske du inte har en trollkarls krafter, men i ditt sinne och i din själv har du mycket viktiga och mycket användbara krafter. Din största styrka är din själ!

Det finns mycket stress i den moderna världen. Det blir ständigt allt viktigare för alla att finna inre frid. Följ din själ, gör det! Lär dig vilka mentala krafter du äger, lär dig använda dem, lär dig att lita på dem och att inte vara rädd för att använda dem.

Dela med dig av din glädje till andra! Om du är glad så skall du säga det högt och försöka göra andra glada! Om du ser något fint eller om någon gör något trevligt eller hjälpfullt så skall du säga det till andra – speciellt om det innebär att ge komplimanger till folk runt dig. Det finns alltid möjligheter till att ge komplimanger! Skratta och Världen skrattar med dig; snarka och du sover ensam, som Anthony Burgess så galant formulerade det.

Att hjälpa andra och att ge komplimanger gör att jag själv mår bättre. Att ge gåvor till andra är för mig en större glädje än att ta emot deras gåvor. Den bästa gåva jag kan få är glädjen i ansiktet på mottagaren!

Varje person bär på ett frö inom sig. Det frö du bär inom dig kan innebära möjlighet att bli en smart programmerare, en berömd musiker, en fantasifull kock, en känd konstnär, en skicklig smed eller vad som helst. Problemet är om du bär på ett frö som aldrig får chans att gro. Kanske skulle du kunna bli en perfekt bonde, men bor mitt inne i en storstad. Kanske borde du ha blivit viking, men föddes 1000 år för sent. Om man känner sig vilse, om man inte vet vad man vill göra, eller om man helt enkelt inte kan höra sin inre röst hur mycket man än lyssnar, så måste man prova sig fram i livet tills dess att man hittar den rätta vägen – eller så får man göra allt man kan för att nöja sig med den sist man hamnat i.

Under mitt liv har jag haft många drömmar. Av olika skäl har jag inte varit mogen och inte hittat de rätta vägarna. Men så en dag öppnades de rätta portarna. Jag känner verkligen att jag är rätt person på rätt plats.

Vad jag försöker säga är, att om du inte vet vilket ditt ”öde” är eller hur du skall styra det, så gör du antagligen bäst i att vara allert och greppa de linor som kastas ut till dig. Må så vara att alla beslut inte alltid visar sig vara de bästa, även om man kan vara alldeles övertygad om det från början, men erfarenheterna därav kommer i vilket fall garanterat att ge dig kunskaper att bedöma hur du skall gå vidare för att hitta platsen där just ditt frö kan gro.

Tid är det som du använder den till!
Älska livet! Älska dig själv!
Följ inte strömmen – sök nya strömmar!
Gläds åt alla små och enkla saker i livet!

De vanligaste hindren för utveckling / förändring är följande:
Livsmönster, Anpassningsförmåga
Vanor, rutiner, automatik, slentrian
Brist på tålamod och uthållighet.
Oklart vad du vill och inte vill.
Brist på konkret handlingsprogram.
Att inte våga eller vilja.
Livslögner, Rädsla
Behov av trygghet.
Önsketänkande, ånger.
Bortförklaringar, dålig prioritering.

Våra livsmönster, livslögner och vår anpassningsförmåga gör det därför svårt att agera utifrån vem vi är, vi har bara en påklistrad fasad. Vi vet inte vilken vi egentligen är under fasaden, det är enklare att bara följa med och befinna sig i centrifugen, och inte gå sina egna vägar för där tror vi att vi vet vi vem vi är och vilken status vi har. Varför inte gå ifrån slentrianen och skapa ett eget liv och inte bara efter omgivningen krav och skapade standard.

Livsmönstret eller din inre trygghetszon är en återvändsgränd den leder till att vi fastnar och håller fast våra rädslor, blockeringar, problem, vi blir maktlösa, trötta och uppgivna, vi skyller på allt och alla för vår livssituation och vi ser inga lösningar Vi fortsätter att göra som vi alltid har gjort, vi vet vad vi har inte vad vi får. Vi fortsätter om, om och om igen, även fast resultatet blir lika varje gång ändrar vi inte. Alla människor vill utvecklas, men många vet inte hur de ska göra, de saknar en konkret handlingsplan. Resultatet blir då oftast att vi bara går runt i cirkel och ”upprepar livet” om och om igen. Livet blir trist och tråkigt.

Vill du ändra på något i ditt liv, så innebär detta att gå utanför ditt livsmönster det vill säga din inre trygghetszon, och häva dina inre spärrar samt dina inre blockeringar. För att lyckas med detta handlar det om att VÅGA förändra, göra misstag, ta risker, se möjligheterna, hitta nya vägar, släppa dina rädslor och tänka jag vill jag kan, samt det viktigaste att vara närvarande till 100 % på nästa steg som du tar. Se allt du gör som en utmaning, låt bli att låta andra människor bestämma åt dig, ta ett eget ansvar för ditt liv så kommer du att utvecklas till den du i verkligen är.

Du föds med en stor inre styrka med de funktioner som krävs för att utvecklas och finna dina syften i livet. Ett litet barns enkla och naturliga resa genom de första åren består av att ständigt upptäcka fler sidor hos sig själv och lära sig nytt. För oss människor är detta en resa som pågår hela livet om vi öppnar våra sinnen för att utvecklas. Som barn har vi alla ägt dessa grundläggande kvaliteter, som har så stor betydelse för att vi ska utvecklas i livet. Den stimulerande uppgiften är nu att återupptäcka dessa enkla grundvalar inom oss själva och omsätta dem i praktisk handling. Klarar vi det så blir livet roligare, meningsfullt och utvecklande.

Utveckling är en process som fortskrider hela livet om du öppnar dina sinnen inför de situationer och de människor du möter på livets stig, öppna sinnen innebär utveckling, stängda sinnen och fastlåsning i vår inre trygghetszon innebär ingen utveckling utan endast att du går tillbaka i din utveckling. Det handlar om lära sig att utveckling och förändring = trygghet, när du lärt dig detta så känner du dig trygg hela tiden i din utveckling och i din förändring som människa.

Att växa som människa är att hela tiden utveckla nya färdigheter, få nya insikter och att upptäcka mer av sig själv för att därmed bli en mer hel människa All utveckling är en process som fortgår hela tiden i livet om du är öppen för alla intryck och förändringar. Som du vet så blir stillastående vatten snart skämt, medan det rinnande vattnet alltid är friskt och gott. Därför är det nödvändigt att ständigt ge akt på sig själv, var du befinner dig och om du står stilla eller är rörelse.

Livets största utmaning. Det är att omvandla din kunskap till att bara göra det, det innebär att du utnyttjar förmågan att agera efter din kunskap, det är då när även de mest lovvärda planer blir förverkligade. Allt är lättare sagt än gjort. Men hur intelligent eller talangfull man än är, är det endast handlingarna som skapar ens öde. För att fullfölja ett eget löfte eller beslut måste du vara medveten om att leva efter tre ord: Att göra det !

Många gånger söker vi genvägar, metoder, tekniker eller olika strategier för att kunna göra en speciell sak istället för att bara göra det vi behöver göra. Genom att bara göra det, så återerövrar du friheten i ditt liv. Du har en fri vilja, men din vilja är inte alltid fri. Frihet har ett pris, livet har hinder att ta sig över. För att göra det krävs insikt, hängivelse, tålamod, envishet och ståndaktighet.

Svårigheter skrämmer endast när vi inte kommit till en egen insikt. Din inre styrka väntar på att bli åkallad, på att bli starkare. Nu har du din chans att åter minnas, bygga upp, väcka och erövra din inneboende styrka. Din inre styrka finns där utan att göra något, det är som en stark häst utan något att göra. Du behöver din inre styrka för att företa din inre resa, du behöver en riktning, en uppgift, ett uppdrag, du behöver ett syfte som betyder något för dig.

Nästan alla har vi genomfört positiva förändringar bara för att snart återfalla i våra gamla vanor, så för varje kliv framåt så följs det som ett brev på posten att man halkar ett stycke bakåt. Det här beror på en naturlig undermedveten ovilja att släppa välbekanta livsmönster. Att bryta en negativ vana eller att etablera en positiv sker i två steg, det första är att lyssna inåt för att få vägledning för att sedan genomföra den önskade förändringen och det andra är att behålla den.

Gamla livsmönster har en tendens att åter göra sig påminda om man inte kan hålla kvar det nya länge nog för att det ska bli välbekant. Det kan ta mellan tre månader och ett år. Motstånd mot förändringar hör livet till. Förståelse för att det förhåller sig så gör inte förändringar lättare, men du inbillar dig i alla fall inte att det ska gå lätt. Du kan använda dig av din inre styrka för att komma över motståndet.

När något behöver göras i ditt liv kan du hitta på många goda skäl till att inte göra det. Men när du tittar upp och ser dig omkring märker du att det fortfarande behöver utföras. För att komma över att inte göra det eller andra hinder i din väg, sök först upp din närvaro, bestäm dina prioriteringar, känn din förmåga och försök att tänja dina gränser. Handla sedan, för framgång och utveckling reduceras alltid till detta.

Du kan välja någon av nedanstående två grundmetoder för att bryta ditt livsmönster och ändra inriktning på ditt liv:

1. Du kan inrikta din hela din energi och uppmärksamhet på att försöka omprogrammera ditt sinne, bekräfta din mentala och andliga styrka, frigöra dina känslor och visualisera positiva resultat, så att du till sist kan utveckla självkänsla, självförtroende nog för att demonstrera modet att bekräfta att du är tillräckligt motiverad för att göra det du behöver göra.

2. Eller du kan bara göra det.

Vardagslivet tillhandahåller många möjligheter att både bemöta och sätta sig över sina inre begränsningar, och därigenom vinna både inre styrka och befrielse. Bli inte ursäkternas mästare, om jag bara hade haft mer tid, mer pengar, bättre möjligheter, andra föräldrar, en mer förstående partner, inga barn osv.

Det handlar om att finna sin inre styrka den du inte visste att du hade. Genom att lyssna inåt kan du hitta kraften att härda ut inför dåliga odds eller svåra hinder. Din inre styrka och att bara göra det är en huvudnyckel till livsinsikt i vardagen. Men kraften att förändra beror inte på vad vi hoppas, tänker, känner eller ens tror, den beror på vad vi gör. Det kan vara svårt att handla och livet kan vara svårt. Det är också meningen, i alla fall i ibland, för det är bara det livet kräver av oss som vill utvecklas. Vardagslivet är en form av andlig tyngdlyftning och du är här för att bygga upp din ande.

Där det finns en insikt av att bara göra det, finns det också en motsatt kraft. Resultat kräver ansträngning, kanske till och med uppoffringar. Även om du vet att något är bra för dig, även om du vet att du verkligen borde göra det, även när du hett önskar att det ska bli verklighet, även om du håller med om värdet av att, känna ditt syfte och göra vad som behöver göras, vinner motviljan ibland över din inre styrka. Så var snäll mot dig själv. Det kan ta tid att väcka din inre styrka. Det beror helt och hållet på dig själv hur lång tid det tar. Negativa tankar och känslor kan dyka upp, men din inre kraft kommer att växa tills du en dag ett ögonblick, upptäcker att du har gjort något du egentligen inte kan.

Under hela historien har de som åtagit sig storslagna uppgifter, inte bara litat till sin egen inre styrka, utan också till en högre insikt som för den längre än deras egen personliga makt sträcker sig. När vi strävar efter att nå bortom oss själva, även i vardagen, eller när vi kämpar mot dåliga odds eller stora svårigheter, kan vi åkalla en inre styrka. Oräkneliga människor som fört en kamp på liv eller död med alkohol eller andra droger har funnit en inre styrka och insikt. Vare sig du tror på en yttre Gud eller relaterar mer till en universell ande eller din egen livskraft eller andlighet, kan du, genom att underordna dig viljan hos ditt sanna högre jag, din ande eller Gud, finna en oändlig styrka. Den styrkan kan hålla dig uppe medan du börjar försöka att uppnå dina syften, önskningar.

Som små barn föll det oss aldrig in att tvivla på oss själv. Allteftersom vi växer upp och börjar jämföra oss själva med andra så börjar vi bilda oss en uppfattning om vår kapacitet. Nästan alla våra uppfattningar om kompetens eller kapacitet härrör från vår tro att vi saknar talang, när vi i själva verket bara saknar erfarenhet. Vi bär alla med oss en kort eller en lång lista på saker vi uppriktigt tror att vi är ganska dåliga på. Vi kan rättfärdiga uppfattningarna med exempel ur vår egen erfarenhet. Men vad som tycktes vara sant då behöver inte vara sant nu. Fula ankungar har en förmåga att utvecklas till svanar.

Din inre styrka är en trofast vän som finns vid din sida både under själens soliga dagar och under de mörka nätterna. Den talar lugnt om vad som är viktigt och bra. Du kan lita på din inre styrka för den kommer inifrån dig själv. Om du är frestad att ge upp, kom ihåg att du aldrig behöver ta mer än ett steg åt gången. Tänk på allt arbete som du lagt ner på att må dåligt, du behöver kanske bara lägga ner en tiondel av allt detta för att förändra någonting i ditt liv för att må bättre.

Enligt gammal andlig lag leder disciplin till frihet. Det här låter som en motsättning, eftersom de flesta av oss tolkar disciplin som det vi inte vill göra och frihet som det vi vill göra. Men de av oss som har uppnått ekonomisk frihet, social frihet, frihet att resa vad de vill, frihet att ta åt oss den kunskap vi vill ha, det har vi gjort genom att lyssna på sin inre vägvisare och genom uthållighet. Den största mänskliga friheten är den fria viljans kraft. Men vi är bara fria till den grad vi har frigjort oss från slaveriet under inre blockeringar och begränsningar.