VILKET ÄR DITT SYFTE MED ATT LEVA? VARFÖR LEVER DU?

Vad är din mening med livet? Vad är meningen med din existens?
Beroende på din uppfostran har du olika svar på denna fråga. Dessa svar kan ha inprogrammerats i dig någon gång av andra människor, eller du kanske har kommit fram till svaren själv i ditt eget sätt.
Om du är en genomsnittlig produktion av dagens samhälle, kan ditt syfte vara att ha ett arbete, skapa en familj, konsumera, att ha ett fritidsintresse att vara en god människa och bidra till samhället på en godtycklig punkt i livet.
Om du är i allmänhet bara är avtrubbad av livet, kan ditt syfte vara att ta vad livet kastar på dig varje dag och i slutändan vänta med att fysiskt dö.
Syftet med livet är en evig fråga som har gäckat mänskligheten sedan vår existens. Vad är det? Varför är vi här? Som livsformer på jorden, har vi alla samma livs ändamål eller har vi olika syften? Om det finns en sant syfte, varför finns det då olika religioner förespråkar olika syften? Är det något fel då? Vem har rätt och vem har fel? Men hur kan så många andra människor ha fel? Eller kan det vara så att varje person har ett enskilt syfte.
Vet du ditt syfte? Varför är du här på jorden, just nu? Om du lever till du blir 80år så har du 30.000dygn till ditt förfogande hur använder du dessa dygn?
Varför ska man ha ett syfte?
Varför ska du ha ett syfte? Tror du att människor som Mahatma Gandhi, Martin Luther King Jr, Moder Theresa, Winston Churchhill, Helen Keller och Oprah Winfrey, har/hade syften? Naturligtvis! Stora, visionära ändamål som andra människor hånade, vid tidigare tillfällen i deras liv. Och det var deras syften som ledde dem till deras nivå av storhet som ingen trodde var möjlig.
Att ha ett syfte ger dig en helt ny vägledning till ditt liv. Det är som ditt hemliga passerkort som låser upp fördelar som självförverkligande, lycka och framgång – saker som folk tillbringar hela sitt liv att försöka söka. Det viktiga är att förstå dessa fördelar det är faktiskt konsekvenserna av att upptäcka sitt syfte – när du hittat och lever ditt syfte helt och riktigt, då kommer allt i ditt liv att falla på plats. Så enkelt är det.
Förstå din roll i att skapa ditt syfte
Om du är en apatisk person, kanske du kommer att säga ”jag bryr mig inte om att ha ett syfte.” Eller om du är nihilistisk, kan du säga ”Livet är meningslöst. Det är ingen idé att försöka tilldela det en meningsfullhet. ”Du kanske känner att du bara allmänt bra liv är just nu och du tror att ha ett syfte är” för andra människor ”.
Om ditt liv inte har meningsfullhet eller ett livsändamål, varför är du här? Varför går du upp varje dag och går igenom hela proceduren med resten av världen? Varför andas du luften och går på jorden? Om livet verkligen har någon betydelse för dig, är det inte logiskt bättre att avsluta det än att vänta på din tid framöver? Utan ett syfte, är vardagen fylld med åtgärder som inte styrs av en brännpunkt. Det blir en kombination av mish-mesh, slumpmässiga krafter runt omkring dig som i slutändan upphävt varandra i större spektrum av liv för att slutligen ge dig en genomsnittlig utgångseffekt.
Titta på människorna omkring dig. Har du någonsin känt folk som verkligen, verkligen känner att de lever? När de pratar, deras ögon vidgas och gnistrar, allt de talar om bara verkar så spännande och intressant. Livet genom deras ögon verkar så positivt och lockande hela tiden. Dessa människor är i samklang med sitt livs syfte och de lever och andas det.
Å andra sidan finns det en annan grupp människor som är omedvetna eller frånkopplade med deras livsändamål och livssyfte. De nöjer sig med vad som är inom räckhåll och är ofta orienterade i negativitet, klagomål och missnöje. Livet verkar lugnt, monotont och oinspirerade från deras ögon.
Vilket scenario tror du bäst beskriver ditt liv just nu? Och vilket skulle du hellre vilja leva?
Så länge du inte har klarhet om vad ditt syfte är, så lever du varje dag efter andras åsikter och ändamål. Det finns 2 sätt att leva sitt liv – en är att bara leva planlöst utan riktning eller syfte. Den andra är att definiera sitt syfte och leva efter det.
Om du väljer att leva, då kanske det är bättre att skapa en viss nivå av betydelse för din existens. Inte bara ta mitt ord för det heller – det enda sättet för dig att ta reda på hur ett liv med syfte är, är att du behöver uppleva det själv för en tid, exempelvis en månad. Vad det värsta som kan hända med att försöka? Om du bestämmer dig för att du föredrar att leva utan syfte, är du alltid välkommen att alltid lämna det ifrån sig och återgå till ditt tidigare liv.
Vikten av att ha ett syfte
Nedan är bara 5 av de många fördelar som du kommer att uppleva efter att ha upptäckt ditt (riktiga) livsändamål och syfte:
1. Mening och självförverkligande.
Ett syfte ger dig en ökad nivå av djup och mening i livet. Istället för att slösa tid varje dag på att ifrågasätta verkligheten och existensen. När du börjar att leva ett liv i samklang med ditt syfte, så är allt du ser och gör plötsligt fylld av mening och självförverkligande. Uppfyllandet du får är helt enkelt makalöst om du jämför med ett liv utan syfte.
2. Obegränsat flöde av entusiasm och passion.
Är din vardag fylld av entusiasm och glädje eller har du är kört fast i rädslor och trötthet? Med ett syfte så kommer livet att ge dig mycket energi, driv och passion så det bara rinner och utstrålar genom dig. Det är som en obegränsad bra energi! Varje morgon, hoppar jag ur sängen i full entusiasm för vad som ligger framför mig. På natten, vill jag inte sova eftersom jag mycket hellre vill leva ut mitt syfte. Den enkla tanken på att jag ges en chans att fullfölja detta för resten av mitt liv ger mig så mycket bränsle och så mycket energi. Ofta känner jag mig så glad att jag inte kan sluta le, även när jag är med mig själv. Däremot kan jag tycka ibland att folk omkring mig som inte har ett syfte och en avsikt med sitt liv beter sig som drönare
3. Rätt fokus och riktning.
Om du ofta fladdrar omkring i ditt liv från en modefluga till nästa, saknar du ett riktad fokus. Ett syfte fungerar som en fyr som vägleder oss genom våra liv, arbete, relationer, beslut, ända fram till våra dagliga handlingar. Tänk om du är ett fartyg och ditt liv är en stor ocean. Ett liv utan syfte är som ett planlöst fartyg på havet. Vill du vara en planlöst fartyg eller vill du ta ansvar och ta ut riktningen på ditt liv. Du har ett navigationssystem (din kropp och själ), men om du aldrig hittar din kurs (syfte), kommer du alltid att vara drivande och guppade planlöst omkring i havet, utsätts av tidvatten och väder (externa som samhället och världen). Om du väljer att planlöst åka omkring, kan du hamna strandsatta på en ö eller förlisa i havet någon gång.
Till exempel, när jag först definierade mitt syfte, det var som det fanns en kompass planterad i mig. Plötsligt kunde jag se vilka vägar som skulle hjälpa mig leva mitt bästa liv, och vilka de vägar som inte skulle det. Jag insåg att den väg jag gick inte skulle ta mig dit jag egentligen ville vara, och om jag fortsatt på den linjen kom jag länge och längre bort från min livs vision.
På mikronivå, visste jag att min mission skulle få ut max av min dag till att bli ett meningsfullt liv. Plötsligt var det kristallklart och tydligt vilka saker jag borde göra eller inte göra, och de beslut jag behövde göra. Innan jag tar på mig någon aktivitet eller engagemang, skulle jag fråga mig själv ”Hjälper detta mig leva i linje med mitt livssyfte? Eller finns det något annat jag kan göra som kommer att hjälpa mig att uppnå det bättre? ”Om svaret är positivt, säger jag ja och gör det. Om svaret är negativt, säger jag nej. jag frågar mig själv ”Vad kan jag göra som hjälper mig leva min sannaste mission?” Och så vidtar jag dessa åtgärder.
4. Frihet från saker som inte spelar någon roll.
Har du själv slitits mellan olika områden i ditt liv? Eller kanske du möter dilemman som du inte vet hur du ska lösa? Ett syfte ger dig frihet eftersom du nu har klarhet i vilka frågor som du bör ta till dig. Genom att ha en vägledande princip för att kontrollera mot om vad man ska säga nej till, kan du medvetet släppa de frågor som du inte har svaren på och hitta lösningar på dilemman blir genast tydliga.
När du har klarhet på vad du vill uppnå, det är när du kan ordna allt runt omkring dig att vara överens med ditt inre sanna jag. Du kommer att kunna välja en karriär (eller skapa ett företag) som är i linje med ditt livssyfte. Du kommer att vara i relationer som matchar vad du vill. Du tar på dig projekt och åtgärder som är förenliga med vad du vill. Det är början till att leva ett liv i samklang med din sanning och livssyfte.
5. Framgång
Framgång kommer ungefär som en naturlig följd av att omfamna sitt livsssyfte. Tänk dig att du förvaltar ditt liv som ett företag. Du behöver motsvarande en uppdragsbeskrivning, dvs ditt syfte, att leda ditt liv till framgång. Företag som Google och Coca-Cola är så framgångsrika för att de har tydliga målbeskrivningar som vägleder sina organisationer. Ett företag utan en uppdragsbeskrivning kommer inte att ha någon klarhet i vad de måste göra. De går så småningom i konkurs eller förvärvas av någon annan som kan hantera det bättre. Detta har intygats om och om igen, i Think and Grow Rich av Napoleon Hill, 7 Habits av högeffektiva Människor av Stephen Covey, bara för att nämna ett par böcker.

Personligen har jag fått ut så mycket mer ut av livet efter att ha upptäckt mitt verkliga syfte – varje år av mitt liv bara verkar bli bättre än tidigare, och jag tvivlar inte på att det kommer att bli ännu bättre när jag fortsätter på min livsresa.
Kanske du är en ganska nihilistisk person som inte tror att du har ett syfte och att livet har ingen mening. Spelar ingen roll. Inte tro att du har ett syfte kommer inte att hindra dig från att upptäcka det, precis som en brist på tro på allvar inte kommer att hindra dig från att snubbla. Allt som en brist på tro kommer att göra är att göra att det tar bara längre tid. Troligtvis även om du inte tror att du kan ha ett syfte, så kommer du förmodligen inte att tro vad jag säger ändå, men ändå, vad är risken att investera i en helgkurs bara i fall att?
Här är en berättelse om Bruce Lee som sätter scenen för denna lilla övning. En mästare kampkonstnär bad Bruce att lära honom allt Bruce visste om kampsport. Bruce höll upp två koppar, båda fyllda med vätska. ”Den första koppen, säger Bruce,” representerar alla dina kunskaper om kampsport. Den andra koppen representerar alla mina kunskaper om kampsport. Om du vill fylla din kopp med min kunskap, måste du tömma först din kopp av din kunskap. ”
Om du vill upptäcka din sanna syfte i livet, måste du först tömma ditt sinne av alla falska syften du har lärt dig (inklusive tanken på att du kan ha något syfte alls).