”Den som inte längre vill bli bättre slutar att vara bra”
”Tama fåglar har en längtan, Vilda flyger”

Njut av livet, lär dig leva i nuet!

Vissa människor har en förmåga att kunna leva i nuet och njuta av det som stunden erbjuder. En aspekt på temat njuta av livet är att leva här och nu. Alla har vi en längtan att få njuta av livet, men när vi inte är närvarande i det som händer i nuet så lever vi faktiskt inte fullt ut. För många är det mer en regel än ett undantag att man antingen vänder tankarna mot det förgångna eller framtiden. Troligtvis beror det på att många inte vågar leva utan återförsäkringar. Det är tryggare att tänka framåt eller bakåt i tiden istället för att satsa allt och låta livet komma till en.

Med en insikt om dina syften i livet så behöver du inte känna dig otrygg! För om du kommit till en insikt om dina syften i livet som du hämtat ur dina innersta behov så kommer du att drivas framåt mot dina syften av egen önskan och med egna krafter. Detta är en oslagbar kombination. När du kommit till insikt om syftena för ditt liv kan du ta kontrollen över ditt liv och därigenom tar du plats i livet. Då släpper rädslan för att misslyckas och du känner dig trygg i dig själv istället för att vara i händerna på omständigheterna.

Vi väntar och längtar efter en speciell händelse som ska som få oss att må så där gott som vi gör när vi riktigt njuter av något. Men, de stora händelserna och starka kärleksupplevelserna är ju sällsynta i vardagen. Varför sitter vi då och väntar på att livets rikedom ska komma till oss i det yttre när vi kan skapa det i vårt inre? När vi har möjlighet att se oss omkring och upptäcka hur vackert fåglarna kvittrar, hur vänliga människor är runt omkring oss.

Vi kan göra ett medvetet val att se det vackra i allt som finns omkring oss. Vi kan stanna upp i den hektiska tillvaron vi lever i. Genom att utnyttja alla de där små vardagshändelserna som ofta irriterar oss kan vi få tid till en stunds varande här och nu. När vi väntar på bussen kan vi passa på att höja och sänka hälarna och medvetet känna beröringen under hela fotsulan. När vi står i kön på varuhuset kan vi ta ett djupt andetag, slappna av och bara vara. Om vi kan stanna upp lite då och då och se på livet med andra ögon upptäcker vi snart hur rikt livet blir och vi fylls av njutningens sötma.

Ytterligare ett sätt att leva i nuet är att bli uppmärksam på vad som händer under dagen. Om du inte hör till de utvalda som har den förmågan så kan den tränas upp. Varje kväll innan du går till sängs så försök minnas dagens händelser, börja gärna med kvällen och gå sedan bakåt till morgonen. Tänk på vad du har gjort, vem du har träffat, vad ni har talat om etc. Vetskapen om att du ska gå igenom dagen på kvällen lär dig att bli mer uppmärksam på både stora och små detaljer. Och det kan bli viktigt för din trivsel och din känsla av att det finns en mening med ditt liv.

Om jag hade suttit hos dig nu, skulle ha bett dig berätta om vilket liv du vill leva samt vem du vill bli och vad det är som du vill göra och uppnå i ditt liv som människa och vad det är som du behöver arbeta med för att uppnå detta och för att utvecklas som människa. Jag hade velat veta om du gör det du tycker om och tycker om det du gör och att du trivs och har roligt. Detta är mycket viktiga frågor. Vi vill båda få dig att må bra och göra det du vill göra. Detta innebär att du ska göra upp en plan som bygger på det som redan fungerar för dig och utifrån detta göra upp en plan för din personliga utveckling samt lika viktigt att du lär dig vilka meningsfulla saker som du kan utveckla. Just nu är ett mycket speciellt skede i ditt liv. Det är ett fantasiskt tillfälle för dig att växa som människa.

Det finns mycket värdefullt att lära och många små glädjeämnen som du kan ta till vara varje dag. Om du är öppen för dessa dagliga möjligheter, kommer du att uppleva äkta glädje i allt du sysslar med och få positiva erfarenheter som du kan bära med dig i alla livets skiften.

Det är ett händelserikt äventyr du är med om. Det kommer att förbättra kvaliteten på det du gör och kvaliteten på ditt liv. Handla utifrån dina insikter och drömmar. Andra kanske visar vägen för din utveckling, men till sist är personlig utveckling något som du själv styr och tar hand om. Du måste välja, handla och ständigt förbättra det synsätt och tillvägagångssätt som är bäst för dig

DET ÄR BARA DU SOM AVGÖR OM DU VILL TA KONTROLLEN ÖVER DITT LIV

Bara du kan skapa de nödvändiga inre förutsättningarna för utveckling. Andra kan stötta, inspirera, vara vägledande eller till och med få in dig på rätt spår, men din egen utveckling är trots allt något som du själv genererar och styr. Hur pass engagerad du är för att uppnå det du vill eller göra ditt bästa möjliga av varje dag ligger i din inre styrka. Ingen kan skapa ett engagemang åt dig. Det måste komma från ett beslut som du själv fattar. Det måste komma inifrån dig själv. Bara du kan besluta dig för att tänja dina gränser eller lära av erfarenheten. Har du väl kommit till insikt och fattat detta beslut, så kommer du hela tiden att få uppleva din egen utveckling. Många människor säger att de skulle vilja utvecklas till den de är, men få har engagemanget att göra det som verkligen krävs för att göra det bästa det man har kapacitet för.

Är du beredd på ett sådant engagemang

DU – INGEN ANNAN – BESTÄMMER ÖVER DITT ÖDE !

Du har antagligen ännu inte snuddat vid ditt maximala må bra i något enda sammanhang. Du kan bli en mycket helare människa och må mycket bättre än vad som är fallet just nu. Du kan bli den du verkligen är om du engagerar dig i att förbättra någonting varje dag.

Nyckeln till personlig utveckling är att du har en mental inställning som tillåter dig att utvecklas till den du verkligen är. Det enda som krävs för att du ska kunna ta dig fram på vägen mot personlig framgång, är att vara engagerad och öppen att utnyttja alla tillfällen att lära dig något.
Människor mår som allra bäst när de är beredda på att ge allt de har, när de har ett syfte med varje steg, när de fokuserar på att utföra varje liten sak rätt, när de är oförtröttliga i sin strävan.

Personlig utveckling uppnår de som engagerar sig i att förverkliga sina drömmar, som finjusterar fokuseringen och som stärker sin mentala styrka. Framstående människor tar tillvara styrkan i sitt inre, eftersom de har upptäckt att detta är det enda sättet att komma dit de vill.

Om du har siktet inställt på att höja din själsliga och mentala styrka och engagera dig helhjärtat i din fortgående utveckling, kommer du att tillhöra dem som lever och mår bra hela ditt liv. Du kommer att lära dig exakt vad du ska lägga tonvikten vid för att göra ditt bästa.

Du får en inre trygghet, stark självkänsla, självförtroende samt stark självtillit, eftersom du vet att om du följer din hängivelse, kommer du att utvecklas till den människa du har kapacitet, möjlighet samt förutsättningar att vara. Du lär dig anamma ett positivt synsätt som minimerar sådant som kan störa dig på vägen, vilket gör att du kommer att överträffa dig själv även när du stöter på hinder.

Du kan visserligen öka dina chanser till fulländad personlig framgång genom att lära dig av andras erfarenheter eller genom att lyssna på människor. Men till sist är det bara du själv som är din egen viktigaste tillgång. Du vet redan mer om dig själv och vad som får dig att fungera bättre än någon annan, och om du förblir öppen, kommer du att fortsätta lära dig resten av livet.

Vägen till att genomgående må bra som människa med inre trygghet, bra självkänsla, självförtroende samt självtillit och möjligheten att göra det du brinner för, går genom att du tar till vara dina insikter, egna drömmar och visioner,går helt upp i det du gör, drar lärdomar av dina erfarenheter och håller kvar den glada optimismen hela tiden. Vad du gör med ditt inre och ditt fokus styr din verklighet på alla livets områden.

Du upplever dina inneboende resurser i tankarna, innan de omvandlas till verklighet. Det som är värt att satsa på, börjar med tankar kring insikter, visioner eller drömmar. När dina drömmar leds av passion eller styrs av ett fokuserat handlande, får du chansen att omvandla spännande möjligheter till positiv verklighet. Har du en gång skapat en dröm, är vad som helst möjligt. Engagera dig i din vision och drömmar fortsätt att hålla den vid liv på ett positivt sätt.

Kvaliteten i vårt liv kan höjas genom att vi gör omgivningen positiv och upplyftande, genom att vi ser möjligheter i situationerna vi står inför och genom att vi tar till vara de goda egenskaperna inom oss själva och människorna omkring oss.

Positiv eller negativ, du väljer själv vilka förändringar du vill göra i ditt sätt att leva. Negativism slukar energi. Är det du själv som orsakar den negativa energin genom din attityd eller ditt synsätt, bestäm dig för att du ska börja varje dag och varje aktivitet med att se något positivt hos dig själv och andra i din omgivning. Är det människorna i din omgivning som orsakar den negativa energin och du inte kan påverka dem, kan du antingen dra dig ur situationen eller välja att betrakta den som ett av de hindren på vägen mot målet. Fortsätt att fokusera dig på din egen väg och gör det bästa av situationen.

Kasta inte bort tid på det du inte känner inre hängivelse eller passion inför. Satsa när du känner att det har något värde för dig, men inse att somliga saker inte kan eller kommer att förändras. Personer som genomgående mår bra och som har goda relationer med andra, brukar ta sig an situationer och människor på ett positivt sätt. De har ett positivt synsätt och håller hela tiden i minnet att fokusera på det som känns och fungerar bäst för dem. Positiva påminnelser är viktiga, eftersom de under kritiska skeden förmår oss att fokusera och kanalisera vår energi på ett konstruktivt sätt.

Att tillägna sig ett positivt synsätt är en personlig process. Bara du kan avgöra hur du vill vara och vad som säkrast får dig att oftare vara på det sättet. Utvärdera och justera din planering hela tiden, så att du är säker på att du ständigt utvecklas på ett meningsfullt sätt.

Det är fantastiskt så mycket fint du kan se och uppleva när du har ställt in dig på en positiv våglängd. Du kan gå ut genom ytterdörren på morgonen och uppleva fem , kanske tio höjdpunkter. Du andas in den friska morgonluften, tittar på soluppgången, hör fåglarna, känner solen, vinden eller regnet mot ansiktet och vänder dig och ler mot ett leende ansikte i fönstret. Tusentals andra människor skulle kunna gå ut genom samma dörr utan att uppleva en enda höjdpunkt eftersom de har skygglappar och inte ser allt det positiva de har omkring sig och inom sig. Att fokusera på det som är positivt, är som att skärpa sina sinnen, du kan se, höra och känna saker som du inte har lagt märke till tidigare, åtminstone inte sedan du var barn.

Ett positivt synsätt öppnar möjligheter, skapar positiv energi och ger dig större kontroll över ditt liv. Ett negativt synsätt bygger upp barriärer, tömmer dig på energi och tar glädjen ifrån det du håller på med. Bara om du blir kvar på din positiva våglängd, har du möjlighet att ta till vara din förmåga.

När du tänker tillbaka på positiva minnen, gör du det genom att återvända till de positiva bilder och känslor som du förknippar med minnena. För att skapa positiva visioner om framtiden, använder du också bilder och känslor. Utmaningen ligger i att göra det bästa av dina bilder, drömmar, visioner och känslor samt styra dem i en riktning som gör att du växer som människa, nu och i framtiden.

När du än inspireras av något, får en kick av en upplevelse eller kraft från en speciell händelse har du möjlighet att lagra minnet av detta i din mentala skattkista, för att sedan ta fram det när du behöver det. Att tänka tillbaka på speciella känslor, positiva stämningar kan inspirera dig till att leva närmare din verkliga förmåga, speciellt om du regelbundet återvänder till dessa rika minnen.

Om du skapar tydliga bilder av den väg du vill följa och tar dessa bilder till dig varje dag, märker du snart tankens kraft. Gå i tanken igenom dina mål innan du börjar dagen – redan innan du stigit upp. Vad du vill göra idag, hur du vill känna dig i dina relationer, i skolan eller på jobbet, på fritiden ? Känn hur det känns i både i kropp och själ att uppleva dessa handlingar, beteenden och samspel. När du skapar dina inre bilder, försök känna att du gör det du vill exakt så som du skulle vilja göra det. Försök sedan att verkligen uppleva dessa positiva handlingar på riktigt under dagen. Positiva, upplyftande bilder ger upphov till mäktiga känslor och stimulerar dig att göra saker med hög kvalitet. Gör därför ditt bästa för att bara skapa och minnas de positiva bilderna.

Gör din personliga utveckling till något enastående i ditt medvetande, även om du ännu inte helt och fullt tror att du verkligen kan utföra dem.mNär du gjort någonting bra, ägna då några sekunder åt att återuppleva och lagra denna känsla både fysiskt och mentalt. Om en negativ bild då och då dyker upp i dina tankar, låt den bara försvinna och låt de positiva bli kvar. Bearbeta dessa positiva bilder, förfina dem och handla efter dem. Med övning kommer dina bilder att bli tydligare, starkare och mera positiva. Det gör att du lättare blir fri att bli den människa du vill bli och göra det du vill göra.

Börja lär av dina erfarenheter genom att påminna dig, att vi oftast är ”uppåt ” eller ”neråt” beroende på den mentala inställningen. I din hjärna ser du olika på saker och ting. Efter en bra dag eller en bra prestation, stanna upp och fundera på vad som gjorde att det blev bra. Efter en allt annat än en bra dag eller prestation, försök att klart definiera vad som fick det att gå snett.

Din mentala inställning, ditt sätt att tänka, din inställning och beteende, din fokusering och dina känslor (med andra ord, ditt mentala perspektiv) påverkar tydligt ditt sätt att vara och agera. Ta därför en ordentlig titt på dem. Vad hjälpte eller hindrade dig före och under en speciell händelse Kände du dig positiv, fokuserad, förberedd och hade du självförtroende ?

Gjorde du någonting för att få en perfekt fokusering på uppgiften ? Var det något alldeles speciellt som verkade hjälpa ? Vad skulle fortfarande kunna förbättras ? Kunde du behålla ditt bästa fokus hela tiden ? Om du kom i en svacka eller förlorade ditt bästa fokus, kunde du snabbt komma på rätt spår igen ? Använde du några kom i håg för att återfå fokuseringen ? Hjälpte de ? Hade något annat kom ihåg eller en annan infallsvinkel fungerat bättre ? Vad gjorde du bra ? Vad har du dragit för lärdomar? Ta vara på dessa lärdomar och handla utifrån dem.

Om du råkar ut för besvikelser, ge dig tid till att uppriktigt fundera över vad som hände. Bakslag ger även om det är svårt också unika tillfällen att lära sig något. Utnyttja dem så mycket du kan. Du kan inte kontrollera det som hände när det väl har skett, det bästa är därför att lära sig av det. För att växa genom dessa erfarenheter, är det viktigt att du skiljer mellan det du kan och inte kan kontrollera. Det du kan kontrollera får dig in på en konstruktiv väg, det du inte kan kontrollera kan vara en destruktiv väg.

Dra dina lärdomar, minns dem förlåt dig själv och lämna sedan händelsen därhän. Besluta dig för att med så lite självförvållad smärta som möjligt komma in på rätt spår igen. Genomför de förändringar som du tror kommer att vara till nytta nu och i framtiden.

Denna fortgående inlärningsprocess kan göra dig bättre på alla sätt, mer positiv, jämnare, du får bättre självförtroende och blir mera fokuserad på alla områden. Ta det som du anser vara mest relevant från varje situation och ha som mål att handla utifrån dessa nya kunskaper varje dag, i varje uppgift, i varje steg på vägen. Tänk tillbaka på dina bästa prestationer. Erinra dig de positiva känslorna, återupplev den bästa fokuseringen och ta dig in i zonen för nästa upplevelse, samspel eller uppgift …och nästa….och nästa.

En positiv mental inställning och ett absorberande fokus är nödvändigt för att uppleva något på en högre nivå. Du kan uträtta nästan vad som helst i livet med en positiv attityd och tankar och en fast fokusering – men nästan ingenting av värde utan detta. Se till att förbli positiv, leta upp det som är bra och gå helt upp i detta på de människor du bryr dig om, i naturen och när du läser, studerar, arbetar eller vad som helst som är viktigt för dig i livet.

Hur kan du bli mer positiv eller fokusera mer helhjärtat ? Hur gjorde du som barn ? När du är positiv och fokuserad på något du håller på med nu, hur gör du ? Kan du oftare återskapa detta sätt att vara ? Att bli bättre på detta är din egen uppgift, antingen tar du ansvaret för den eller så kommer ingenting att hända.

VILL DU VERKLIGEN TA KONTROLLEN ÖVER DITT LIV

Att uppnå personlig utveckling är ingen tillfällighet och de som lyckas med detta har många saker gemensamt. År av hårt arbete, samt att ha tålamod och att vara snäll mot sig själv samt det viktigaste, att de känner hängivelse, passion inför det de håller på med, att de har en dröm, samt att de har ett syfte med vad de gör på vägen till sin dröm, och att de hela tiden fokuserar på nästa steg dvs. på här och nu, på det som för dem på vägen till sin dröm, att de planerar, genomför, utvärderar samt förbättrar varje dag, att de fokuserar bara på en positiv attityd, tankar och känslor, inställning, beteende, inre vilja, mod, glädje samt att de tar eget ansvar, och vågar spränga sina mentala gränser.

En vinnande människa är systematisk i det mesta. Har du bestämt dig för något blir det gärna så. En vinnare har en stor förmåga att omsätta tanke till handling en plan till verklighet. En vinnare utnyttjar tiden bättre än många andra. En vinnare är effektiv och har lite ”energiläckage”, vilket innebär att ”du gör det du ska göra just nu”. Det finns en strävan att vara en ”100-procentare”.

Med detta menas att när du sysslar med något så gör du detta till 100 procent. Alla tankar finns kring din aktivitet, det är här och nu som gäller. Vad som än händer på skolan eller arbetet eller vad som pågår hemma hos familjen eller vad du ska äta helt ointressant. När du är mamma eller pappa eller på arbetet eller i skolan är du 100 procent mamma eller pappa, student eller arbetare dvs. du är

100 procent här och nu.

Om tankarna lämnar det du håller på med just nu blir också fokuseringen på uppgiften mindre. En vinnare är fokuserad på nuet, därför genomför också en vinnare det mesta till 100 procent. Om det gäller idrott, studier, arbete, familj, fritid, vila, eller fest så finns det bara en sak som gäller för en vinnare:

GÖR DET TILL 100 PROCENT.

Om du byggt upp bra relationer är det mycket lättare att kommunicera med varandra och därmed också lättare att lösa eventuella problem. Därför är det viktigt att relationer byggs upp genom ärlighet, förtroende, trygghet, glädje och gemenskap. Dessa faktorer är för dig mycket viktiga om du ska kunna uppnå dina mål.

Personlig utveckling är till stor del beroende av att du genomgående utvärderar och justerar din strategi och din utveckling eller sättet du utför en uppgift på, är i sig det enda verkliga testet på hur effektiv din planering är. Varje aktivitet är ett utmärkt tillfälle till utvärdering och personlig utveckling. Se ärligt på dig själv efter varje aktivitet och ställ dessa frågor:

• Förberedde jag mig för att kunna göra mitt bästa ?
• Följde jag min upplagda strategi ?
• Hade jag roligt ?
• Vilka delar gick verkligen bra ? Varför ?
• Vilka delar kan jag förbättra ? Hur ?
• Hur kan jag förbereda mig bättre för att verkligen kunna göra mitt bästa eller tänja mina gränser

Regelbundna utvärderingar ger dig positiva riktlinjer för ständig utveckling. Utvärdera dig själv med sikte på att bli så bra som det bara går. Försök att upptäcka både vad som får dig att må bra och vad som hindrar dig från att göra det (din mentala inställning), din fokuseringsförmåga, vila, kost och ditt dagliga liv). Lär av de erfarenheter du gör och använd dina nya kunskaper vid nästa liknande tillfälle eller i någon annan situation.
Förbättra din planering, så att du hela tiden försöker må bättre och känner större självförtroende. Ha tilltro till din unika förmåga. Och det du gör och använd dina nya kunskaper vid nästa liknande tillfälle eller i någon annan situation. Förbättra din planering, så att du hela tiden blir jämnare och känner större självförtroende. Ha tilltro till din unika förmåga.

NYCKLAR FÖR ATT LYCKAS I LIVET
Enligt Terry Orlick

• Följ dina visioner och drömmar. När du är på väg mot ett avlägset mål, är ibland drömmen om att ta sig dit det enda som får dig att fortsätta, speciellt om vägen är lång och motig.
Håll därför fast vid dina drömmar. Vägra låta tvivel eller andra människors syn på verkligheten komma i vägen. Alla vägar som är värda att färdas har sina hinder och prövningar. Låt dina visioner och drömmar leda dig förbi hindren och ge dig kraft att fortsätta. Håll alltid dessa positiva visioner i minnet.
• Ge inte upp. Det som är värt att sträva efter kan bara infrias med envis uthållighet. Du kanske frestas att ge upp, om vägen blir för brant. Men från toppen ter sig allt annorlunda, och har du en gång kommit dit återfår du ditt perspektiv och energin att fortsätta.
Underskatta inte din förmåga när du står inför svårigheter eller uppförsbackar. Saker och ting känns och verkar helt annorlunda (och du andas mycket lättare), när du väl är tillbaka på fast mark eller börjar ta dig ner på andra sidan.
• Se något positivt i allt. Det spelar ingen roll hur det ter sig vid första anblicken. I allt du gör finns en möjlighet att lära något, att utvecklas och förstå, att bli bättre, starkare, klokare, mera målinriktad, uthålligare, att bli en fullkomligare människa. Bestäm dig för att utnyttja varje tillfälle. Se något värdefullt i varje människa du möter och i varje utmaning du står inför.
• Ta till dig positiva synsätt. När du låter det negativa försvinna och anamma ett positivt synsätt, blommar du ut som människa och utövare. Ett positivt synsätt får dig att må bra, det inspirerar till förbättringar och får dig att göra allt det du är kapabel till. Så var därför rädd om de människor, upplevelser och visioner som får dig att trivas, i synnerhet om du har höga mål eller går igenom tvivel och prövningar. Gå in i varje ny situation med inställningen: ”Jag kan!” Agera som om du kan, fastän du inte är riktigt säker. Inrikta dig helt på nästa steg. Att säga: ”Jag kan inte göra det!” betyder egentligen ”Jag gör det inte”. Det finns nästan ingenting som du inte kan. Om det finns något du vill – välj att göra det. Det valet ger dig de bästa chanserna att verkligen få uppleva dina mål och drömmar.
• Skapa positiva visioner. Måla upp en inre bild av vart du vill komma ochföreställ dig att du tar de positiva steg som för dig dit. Detta flyttar dig mycket snabbare mot det efterlängtade målet. Föreställ dig att du är på den väg du verkligen vill vara, du gör de saker du verkligen vill göra och du genomför dem precis som du tänkt dig: med glädje, självförtroende och precision.
• Utnyttja positiva lärdomar. Vägen till personlig utveckling är full av med och motgångar, kamp och resultat, utmaningar och lärdomar. Rätta dig efter de positiva lärdomarna oavsett vad som händer eller hur knagglig vägen än är. Kom ihåg allt positivt du gjort, lär dig av det och handla därefter. Fortsätt att samla på dig kunskap, att lära dig saker och utvecklas hela livet.
• Ta ett steg i taget. Allt som är viktigt uppnås genom att man tar små steg framåt. Genom att fokusera på steget framför dig undviker du många hinder och bakslag. Det finns bara steget framför dig. Inget annat räknas. Du är alltid kapabel att ta detta enda lilla steg. Ta det steget och sedan nästa och nästa.
• Var rak och enkel. Bemöda dig om att leva rakt och enkelt. Enkelhet byggerupp det som är komplexitet förstör. Kom ihåg vem du verkligen är och att det inte är någon skam att försöka och misslyckas och försöka igen. Det är enda vägen till ett livslångt lärande och meningsfull utveckling.
• Fokusera, fokusera, fokusera. Bara när du koncentrerar dig helt på vad du håller på med, kan du leva och prestera efter din maximala förmåga. Så håll därför kvar fokuseringen på alla de små saker som får dig att känna total samhörighet, leva med glädje och prestera efter maximal förmåga.
Detta är vägen som leder till att du utvecklas till den människa du har möjligheter förutsättningar, kapacitet samt att du slutför ditt uppdrag, uppfyller dina drömmar och utvecklas i din strävan.