De flesta av oss har hört uttrycket ”Carpe diem”, fånga dagen. En värdefull påminnelse om att leva till fullo, men det är inte någon realistisk tanke eftersom man inte kan fånga en hel dag. Man kan bara fånga det här ögonblicket så det mest sanna påståendet är ”Carpe punctum”, fånga ögonblicket. Det förtjänar din fulla uppmärksamhet, för det kommer inte tillbaka.

Vi människor av i dag är oerhört splittrade, vi ska göra flera saker samtidigt och har uppenbara svårigheter att koncentrera oss. En indisk vis man liknade den västerländska människans tanke vid en berusad apa, som är biten i benet av en skorpion och besatt av en djävul. Du som läser detta kan själv kontrollera sin förmåga att vara närvarande här och nu, genom att sätta sig till rätta, blunda och tyst upprepa ordet lugn inom dig i ca fem minuter. Förmodligen börjar du efter några sekunder tänka på t ex vad du ska äta till middag. Det är något som är fel med att det är tankarna som styr oss och inte tvärtom.

Alla rusar vi fram genom livet. Och fort ska det gå. Varför har vi så bråttom om slutmålet ändå är detsamma för alla ? Där väntar ingen överraskning. Ju snabbare vi tar oss fram, desto mindre upplever vi och desto mindre blir det kvar. Vid livets slut finns det dock ingen som önskade att de hade stressat sig genom livet.

När det går för fort har vi inte tid att uppfatta det som finns runt omkring oss. När vi springer nedför en stadsgata uppfattar vi inte mer än de skyltar som flimrar förbi, om vi skulle gå nedför gatan så hinner vi uppfatta allt som finns i skyltfönstren och skulle vi gå riktigt sakta så är vi närvarande och ser, hör och lägger märke till allt som händer utmed gatan vi uppfattar alla människor. För att kunna bli mer närvarande behöver vi sakta ner både oss själva och vårt tempo. För vad händer på lång sikt om vi sitter fast i snabba prestationer för stunden ?

Det finns andra sätt att leva. Lägg in pauser för vila och reflektion. Stanna upp och låt själen, världen och ditt inre hinna med. Annars är du inte här utan du tänker bara på det som har hänt och planerar det som ska hända.

Att leva är att vara närvarande, men det kräver mod eftersom närvaro ger närhet, såväl till dig själv som till andra. Att ständigt vara upptagen är ett sätt att hålla andra och sig själv på avstånd. Det är kanske bra att stanna upp och fundera varför du gör så.

Det är en gåva att kunna vara närvarande i det som sker. Livet består av en rad monotona repeterade handlingar såsom att diska, städa, lämna, hämta, handla och laga mat. Att ha närvaro även i dessa till synes enkla och vardagliga handlingar ger oss en möjligt att upptäcka vad vi egentligen gör istället för att hela tiden splittra uppmärksamheten i olika riktningar eftersom det dränerar oss på energi.

Det enda vi vet med säkerhet är att vi har detta liv. Varje stund föds en ny upplevelse. Mörkret är en förutsättning för ljuset. De förenar sig och skapar liv. Livet är det som pågår just nu, men ibland behöver vi stanna upp för att bli medvetna om det.

Många av oss människor bär på en längtan efter att vara del i något större. Att få finnas där för andra och känna samhörighet. Att få dela med sig och få ta del av andras upplevelser. Det är inte religionen som hittat på kärleken till oss själva och andra, utan den finns inom oss. Den finns i vår natur.

I det vardagliga och enkla finns svaret på vårt sökande. Meningen finns i den vi är och det vi gör och skapar om det kommer inifrån oss själva, om vi lever inifrån och ut så tror jag att det är vårt syfte med att leva. Där fyller stillheten en stor plats för att vi ska få kontakt med oss själva och närvaron i själva existensen. Om vi inte stannar upp och smakar på den så kan den smälta bort.

Barn är experter på att vara i ögonblicket. Barn ältar inte det som är historia och oroar sig inte så mycket för framtiden. De lever nu inte snart, inte sedan och inte förr i tiden. Att leva i ögonblicket betraktas av vissa vuxna som ansvarslöst. Ändå verkar det som att de vuxna som har förmåga att vara närvarande, oftast mår bättre och därför orkar ta mer ansvar för det de gör med sin egen tid och för sina medmänniskor. Det är som om vi behöver ladda våra mänskliga batterier genom stunder av närvaro för att klara av vardagens ansvarsfulla uppgifter. Tänk på att livet består av en serie ögonblick, bara nuet existerar, det förflutna och framtiden är illusioner och konstruktioner. Din kropp lever i ögonblicket.

Kvaliteten på dina ögonblick bestämmer kvaliteten på ditt liv.

Att fullständigt kunna släppa allt som har varit är ett av de högsta mål vi kan sätta upp för oss själva. Det är det här ögonblicket som räknas. När vi har lärt oss att leva totalt i ögonblicket fungerar allt i våra liv. Då är det förflutna över. Då finns ingen oro för framtiden. Då existerar endast ögonblicket. Då har vi frid i våra hjärtan. Genom att mera medvetet leva i ögonblicket behöver vi inte veta vad som skall hända 2010, nästa år, nästa månad, nästa vecka eller ens i morgon. I det nuvarande ögonblicket nu, vet jag vilket steg jag ska ta. Det är bara en sak som räknas och det är ögonblicket. Det är nu jag skapar min framtid.
Det är aldrig för sent att förändra sig. Vår styrka ligger i det nuvarande ögonblicket. Döm inte dig själv och andra människor för något du eller de gjorde igår eller för tjugo år sedan. Vi kan alltid välja att ändra riktning i livet. Varje sekund är en ny början samtidigt som vi förflyttar oss till en ny sekund och en ny början. Allt sker nu. Nuet är alltid nytt med ständigt nya förändringar. Vi kan aldrig se till det gamla för det gamla har alltid förnyats. Det har förändrats. Mycket eller lite men förändringar sker alltid. Allting är föränderligt.

Vi behöver lära oss att leva mer i ögonblicket. Glöm gårdagen eller var tacksam för den. Var tacksam för allt det som hänt dig fram till nu, för det har hjälpt dig att bli den du är nu, det har format och skapat dig som havet och vinden slipar kantiga, vassa och ojämna stenar och klippor. När vi har lärt oss att leva i ögonblicket, upptäcker vi att allting fungerar i våra liv.
Om jag lever i ögonblicket, är jag alltid beskyddad. Att leva i ögonblicket innebär att ha förtröstan, att lita på en inre vägledning, lyssna inåt och följa den inre rösten. Det betyder inte att jag sitter hemma i soffhörnet och väntar att lyckan skall dimpa ner i huvudet på mig. Det kanske ser ut som att jag stundtals är passiv men inåt är jag mycket aktiv. Jag lyssnar på signaler och jag reser mig upp och följer dem. Jag integrerar känsla och handlingskraft. Fråga ditt hjärta vad som är rätt för dig. Följ stigen var i kontakt med din inre vägledning och du kommer alltid att få det du behöver och ge det du kan, om du vill.

Öppna dig och låt överflödet komma in i ditt liv. Du kommer inte att ångra att du vågade. Du kommer att förvånas hur lätt det gick. Ögonblicket är det vi har. Det förflutna är över. Det har inte mer makt över oss än vi tillåter det ha. Framtiden skapar vi här och nu. Allting leder alltid till något annat, till ett nytt nu. Allt jag tänker, säger och gör nu skapar min framtid.
Med allt större inlevelse och glädje lever jag nu för en bättre framtid, för att leva i ögonblicket, garanterar ett konstant välbefinnande och vårt välbefinnande är den enda indikatorn vi har på om vi följer vår inre sanning eller inte. Vi skapar ett inre paradis här och nu. Det fortplantar sig till vår yttre värld och vi skapar ett paradis också omkring oss.

Det förflutna och framtiden existerar samtidigt som ett ögonblick. Detta är svårt för den mänskliga hjärnan att förstå men är ändå ett faktum. Oavsett om vi förstår detta eller ej, behöver vi alltid se till att leva i ögonblicket. Att leva i ögonblicket är att vara levande. Det handlar inte om att strunta i framtiden eller att rycka på axlarna åt tidigare erfarenheter. Det handlar istället om att skapa en bättre framtid nu.

Vi människor går omkring på jorden och antingen grämer oss över det förflutna eller så väntar vi på att något speciellt eller bättre skall hända i framtiden. På detta vis så glömmer vi bort att leva i ögonblicket. Processen är lika viktig som målet. Älska processen du befinner dig i just nu. Se inte bara målet. Glöm gårdagen. Sluta oroa dig för eller tråna efter morgondagen. Lev NU !
Tiden är som en film av ditt liv, där varje bild visar hur du existerar i varje ögonblick. Du projicerar ditt sinne utifrån det förflutna och framtiden, men du kan inte leva i något annat ögonblick än det här. Genom att leva i ögonblicket kan vi skapa den framtid vi vill ha.

Vart du än går är du där nu ! Frågan är vad gör du nu ? Vi glömmer ofta bort att vi är här dit vi redan kommit, vi går vilse. Vi förlorar kontakten med oss själva och med alla våra möjligheter, då vi befinner oss i en kokong av fantasier som handlar om det som kommer och det som varit allt går på automatik vi kommer inte dit där vi faktiskt är. Vi uppträder som robotar i vårt sätt att tänka, känna och handla. Vi är inte medvetna vad vi gör med och i våra liv, våra oklara ögonblick blir fler och fler till sist upptar de större delen av vårt liv. Ögonblicket.är det enda vi kan arbeta med, ändå glömmer vi bort att vi är här nu i ögonblicket.

Lev i ögonblicket.tona bort det förflutna som är över och framtiden som kommer så småningom. Närvaro i ögonblicket.innebär att du är där just nu detta skapar klarhet, enkelhet, inre frid och harmoni. Närvaro i ögonblicket.kan förändra ditt liv för alltid, alla din problem gäller framtiden eller det förflutna. Närvaro i nuet befriar dig från ånger, oro, nervositet, förvirring, besvikelse, rädsla. Närvaro i ögonblicket.lyser upp ditt sinne och befriar dig från bekymmer. Detta innebär ett nytt sätt att leva.

Vad menas med ögonblicket. Ögonblicket är just nu och det hjälper dej att finna dej tillrätta här och nu. När allt kommer omkring är ögonblicket det enda du någonsin har. Du har bara ögonblicket. Gårdagen samlar damm i dina hjärnvindlingar och morgondagen är bara en tanke. Det kommer aldrig att finnas ett imorgon! När imorgon kommer är det alltid NU. Det är därför som ögonblicket.är ”evigt”. Ge inte upp lyckan i ögonblicket.i tron att det ska bli bättre imorgon Det är det inte och kommer inte att bli.

Uppskjuten lycka kan bli förlorad lycka. Så sluta med att vara så upprörd över att livet är som det är. I det exakta här och nu ögonblicket är det inget du kan göra för att förändra någonting. Låt ditt alltför aktiva sinne slappna av. Våra tankar cirklar hela tiden runt och ångrar det döda förflutna och bekymrar sig om den inbillade framtiden nuet förloras oupphörligt. Gläd dej åt ögonblicket,även om en del av det inte är riktigt vad du vill att det ska vara.

Att leva i ögonblicket

Att leva i ögonblicket. Det är det råd man får varje gång man oroar sig för framtiden, eller har svårt att tåla förändringar som sker, när något man tänkt sig inte blir som man har planerat inom sig.

Hur många gånger har man inte försökt övertyga sig själv om att man borde kunna njuta av det man har, istället för att sakna det man inte har. Klart att man bör ha mål och strävan, vad lever man annars för, men genom att inte kunna vara nöjd med det man har uppnått och allting det vackra som finns i och kring en kommer man aldrig att kunna leva i behag med sig själv.

Vilka människor är det då, som vågar leva okontrollerat, och lita på att lyckan kommer till dem? Det är de människorna som slipper bli offer för besvikelser, eftersom de aldrig ritar upp en mall på hur de vill att allting de planerar och vill skall utveckla sig. De är öppna för alla alternativ, och kan till och med upptäcka att en förändring kan vara till det bättre, istället för att genom sin egen inställning se till att den leder till huvudvärk, paranoia och oroskänslor som det utvecklar sig till hos oss som inte vågar släppa kontrollen.

När man lär sig att leva i ögonblicket, utan kontrollerandet, står alla livets vägar öppna för en. Inte enbart den där porten som man så starkt strävat efter, utan även alla dessa andra portar ut i världen, som man missar om endast är fokuserad på ett mål.

Är det inte så att vi dock ändå kontrollerar, genom att försöka kontrollera sättet vi lever på och vår mentala tillfälliga situation. Vart går gränsen mellan att försöka kontrollera framtiden och att försöka kontrollera kontrollerandet av ens inre så att man inte försöker kontrollera framtiden? Man hittar den bara man slappnar av i ögonblicket, och släpper allting. Att fokusera på det man gör för stunden. Det är förväntningarna, såväl de positiva som de negativa som låser oss fast vid ett visst händelseförlopp och utestänger det oväntade och det spontana. Att älta det som varit är att annat påtaligt sätt att hindra sig själv från att njuta av ögonblicket här och nu – frihetens och livsglädjens sanna boning.

När man lär sig att leva mer i ögonblicket och att göra sitt bästa av varje ögonblick, utan kontrollerandet, lär man sig även att lyckan kommer till en, och man hinner uppskatta den, eftersom man inte har ett tjog med andra saker att oroa sig för. Man lär sig att uppleva varje ögonblick fullt ut som de kommer, och att inse att det är kontrollerandet som föder oron, och som gör att man missar mycket av det goda i livet.

Men det räcker inte. Låt mig gå ett steg till: Det värsta är att människor inte förmår leva sina egna liv – inte ens i de sällsynta stunder då de egentligen inte står under någon annans inflytande.

Jag tror att vi människor helt enkelt är rädda för vår egen kraft och förmåga. Därför väljer vi ofta passivitet framför handling. För att rättfärdiga detta flyr vi i tiden. Vi lever våra liv i det förflutna – och ältar det som redan skett och som inte kan ändras i efterhand. Eller också uppfylls vi av framtiden – av oro eller förhoppningar över något som ännu inte har skett och som kanske aldrig kommer att ske.

På så sätt slipper vi leva i ögonblicket. Det innevarande ögonblicket, är nämligen en rätt så jobbig plats i tiden. Det är i ögonblicket och endast i ögonblicket som vi över huvud taget kan göra någonting. Det är bara just nu som vi kan handla. Det är bara just nu som vi kan ställa till rätta sådant som tidigare gått fel. Det är bara just nu som vi kan skapa förutsättningar för att framtiden skall bli sådan som vi vill att den skall bli.

Vill du förbättra relationerna till släkten. Vill du bli rik, då är det bara just nu som du kan arbeta hårt eller göra smarta investeringar. Vill du banta då är det bara just nu som du kan välja att tacka nej till ännu en bit tårta. Det är bara just nu som du kan handla. Allt annat är bara förhoppningar, minnen, drömmar, oro och hjärnspöken.

Nuets, det innevarande ögonblickets oerhörda kraft kan verka skrämmande. Vi har alla, just nu, möjligheten att göra skillnaden mellan framgång och misslyckande, liv och död, glädje och sorg, njutning och lidande. Allt som krävs är handling. Och det är just därför så många avstår från att handla.

Vi har fått lära oss att andra vet bäst och att andra skall bestämma. Visst låter det bekvämt och bra? På så sätt slipper vi anstränga oss för att handla och ta ansvar för våra handlingar. Men, tyvärr detta är en illusion. De flesta regler som styr våra liv kommer till av en händelse. Religiösa samfund, fackföreningar och allehanda särintressen har inte ditt bästa utan sitt eget bästa för ögonen.

De flesta företag är inte mer välorganiserade än barndomens frimärksklubb. Alla de som, på olika sätt, styr våra liv är själva osäkra, svaga, fega, lättmanipulerade, korrupta, förvirrade, felinformerade, förvirrade människor.

Tro mig du vill inte lägga ditt liv och din framtid i deras händer! Det finns nämligen ingen smart plan! Den enda människa du kan lita på och som kommer att handla i ditt intresse det är du själv. Det kräver i sin tur att du tar dig samman, funderar över vad du verkligen vill åstadkomma och vad du behöver göra för att ta dig dit.

Om du för ett ögonblick tänker efter och inser vilken oerhörd kraft du äger, att i detta nu skapa något då kan det hända att paniken och latheten börjar ge vika för en annan känsla. Du kan göra nästan vad som helst. Just nu. Och ofta är det inget annat än dina egna tankar och föreställningar som hindrar dig.

Dessa kan du förändra och hantera på egen hand. Gör du det, då kan du visserligen inte skylla på någon annan än dig själv om saker och ting inte blir som du tänkt dig. Men du är, å andra sidan, inte heller beroende av någon annans välvilja, åsikter, nycker, fördomar och godkännande för att skapa ditt liv som du själv vill ha det.

Det handlar för övrigt inte bara om att skapa sig ett bra liv. Det handlar om att njuta och uppskatta allt som är gott, vackert, skönt, fantastiskt och svindlande. Det kan du bara göra i ögonblicket.

Att inse ögonblicket storhet, möjligheter och glädje det är en rusch, en kick som inget annat kan ge oss. Att fokusera på det innevarande ögonblicket ger oss insikter och en styrka som hela vårt samhälle nog helst skulle vilja förbjuda om de kunde.