Tänk dig att det finns en bank som varje morgon sätter in 86 400 kronor på ditt konto. Det är inget fel. Insättningarna är lagliga och korrekt gjorda av en otroligt rik välgörare. Men banken överför inte pengarna till nästa dag. Varenda natt blir alla pengar som du inte använt den dagen borttagna från ditt konto. Vad skulle du göra i ett sådant tillfälle?

Självklart hade du använt alla pengarna den dagen de sattes in på ditt konto, dag efter dag. Och det roliga är att alla har vi ett sådant konto! Men det är inte pengar som sätts in på ditt konto eftersom namnet på kontot är TID. Varje dag blir du utrustad med 86 400 sekunder. Varje natt försvinner all den tid du inte utnyttjat. Ingenting blir överfört till nästa dag och du kan aldrig använda något i förskott.
Varenda dag startas ett nytt konto för dig. Varenda natt försvinner obrukad tid. Om du inte nyttjar dagens insättning så är det enbart ditt fel. Det finns ingen väg tillbaka. Du kan inte övertrassera kontot i morgon! Det handlar om att leva i nuet och förbruka dagens insättning. Investera tiden smart så att du får bästa möjliga avkastning i form av hälsa, lycka och framgång. Tiden går. Gör det bästa av dagen idag!

För att förstå värdet av ett ÅR, fråga en student som missade examen.
För att förstå värdet av en MÅNAD, fråga en mor som fött ett barn för tidigt.
För att förstå värdet av en VECKA, fråga redaktören på en veckotidning.
För att förstå värdet av en TIMME, fråga de nyförälskade som väntar på att träffas. För att förstå värdet av en MINUT, fråga han som kom för sent till flyget. För att förstå värdet av en SEKUND, fråga han som precis lyckats undkomma en bilolycka. För att förstå värdet av en MILLISEKUND, fråga han som kom tvåa i OS.

Vi människor av i dag är oerhört splittrade, vi ska göra flera saker samtidigt och har uppenbara svårigheter att koncentrera oss. En indisk vis man liknade den västerländska människans tanke vid en berusad apa, som är biten i benet av en skorpion och besatt av en djävul. Du som läser detta kan själv kontrollera din förmåga att vara närvarande här och nu, genom att sätta dig till rätta, blunda och tyst upprepa ordet lugn inom dig i ca fem minuter. Förmodligen börjar du efter några sekunder tänka på t ex vad du ska äta till middag. Det är något som är fel med att det är tankarna som styr oss och inte tvärtom.

Barn är experter på att vara här och nu. Barn ältar inte det som är historia och oroar sig inte så mycket för framtiden. De lever nu inte snart, inte sedan och inte förr i tiden. Att leva i nuet betraktas av vissa vuxna som ansvarslöst. Ändå verkar det som att de vuxna som har förmåga att vara närvarande, oftast mår bättre och därför orkar ta mer ansvar för det de gör med sin egen tid och för sina medmänniskor. Det är som om vi behöver ladda våra mänskliga batterier genom stunder av närvaro för att klara av vardagens ansvarsfulla uppgifter. Tänk på att livet består av en serie ögonblick, bara nuet existerar, det förflutna och framtiden är illusioner och konstruktioner. Din kropp lever här och nu. Kvaliteten på dina ögonblick bestämmer kvaliteten på ditt liv.

Att fullständigt kunna släppa allt som har varit är ett av de högsta mål vi kan sätta upp för oss själva. Det är det här ögonblicket som räknas. När vi har lärt oss att leva totalt i ögonblicket fungerar allt i våra liv. Då är det förflutna över. Då finns ingen oro för framtiden. Då existerar endast ögonblicket. Då har vi frid i våra hjärtan. Genom att mera medvetet leva i ögonblicket behöver vi inte veta vad som skall hända 2010, nästa år, nästa månad, nästa vecka eller ens i morgon. I det nuvarande ögonblicket nu, vet jag vilket steg jag ska ta. Det är bara en sak som räknas och det är ögonblicket. Det är nu jag skapar min framtid.

Det är aldrig för sent att förändra sig. Vår styrka ligger i det nuvarande ögonblicket. Döm inte dig själv och andra människor för något du eller de gjorde igår eller för tjugo år sedan. Vi kan alltid välja att ändra riktning i livet. Varje sekund är en ny början samtidigt som vi förflyttar oss till en ny sekund och en ny början. Allt sker nu. Nuet är alltid nytt med ständigt nya förändringar. Vi kan aldrig se till det gamla för det gamla har alltid förnyats. Det har förändrats.

Mycket eller lite men förändringar sker alltid. Allting är föränderligt.
Vi behöver lära oss att leva mer i ögonblicket. Glöm gårdagen eller var tacksam för den. Var tacksam för allt det som hänt dig fram till nu, för det har hjälpt dig att bli den du är nu, det har format och skapat dig som havet och vinden slipar kantiga, vassa och ojämna stenar och klippor. När vi har lärt oss att leva i ögonblicket, upptäcker vi att allting fungerar i våra liv.

Om jag lever i ögonblicket, är jag alltid beskyddad. Att leva i ögonblicket innebär att ha förtröstan, att lita på en inre vägledning, lyssna inåt och följa den inre rösten. Det betyder inte att jag sitter hemma i soffhörnet och väntar att lyckan skall dimpa ner i huvudet på mig. Det kanske ser ut som att jag stundtals är passiv men inåt är jag mycket aktiv. Jag lyssnar på signaler och jag reser mig upp och följer dem. Jag integrerar känsla och handlingskraft. Fråga ditt hjärta vad som är rätt för dig. Följ stigen var i kontakt med din inre vägledning och du kommer alltid att få det du behöver och ge det du kan, om du vill.

Öppna dig och låt överflödet komma in i ditt liv. Du kommer inte att ångra att du vågade. Du kommer att förvånas hur lätt det gick. Ögonblicket är det vi har. Det förflutna är över. Det har inte mer makt över oss än vi tillåter det ha. Framtiden skapar vi här och nu. Allting leder alltid till något annat, till ett nytt nu. Allt jag tänker, säger och gör nu skapar min framtid.

Med allt större inlevelse och glädje lever jag nu för en bättre framtid, för att leva i ögonblicket, garanterar ett konstant välbefinnande och vårt välbefinnande är den enda indikatorn vi har på om vi följer vår inre sanning eller inte. Vi skapar ett inre paradis här och nu. Det fortplantar sig till vår yttre värld och vi skapar ett paradis också omkring oss.

Det förflutna och framtiden existerar samtidigt som ett ögonblick. Detta är svårt för den mänskliga hjärnan att förstå men är ändå ett faktum. Oavsett om vi förstår detta eller ej, behöver vi alltid se till att leva i ögonblicket. Att leva i ögonblicket är att vara levande. Det handlar inte om att strunta i framtiden eller att rycka på axlarna åt tidigare erfarenheter. Det handlar istället om att skapa en bättre framtid nu.

Vi människor går omkring på jorden och antingen grämer oss över det förflutna eller så väntar vi på att något speciellt eller bättre skall hända i framtiden. På detta vis så glömmer vi bort att leva i ögonblicket. Processen är lika viktig som målet. Älska processen du befinner dig i just nu. Se inte bara målet. Glöm gårdagen. Sluta oroa dig för eller tråna efter morgondagen. Lev NU !

Tiden är som en film av ditt liv, där varje bild visar hur du existerar i varje ögonblick. Du projicerar ditt sinne utifrån det förflutna och framtiden, men du kan inte leva i något annat ögonblick än det här. Genom att leva här och nu kan vi skapa den framtid vi vill ha.

De flesta av oss har hört uttrycket ”Carpe diem”, fånga dagen. En värdefull påminnelse om att leva till fullo, men det är inte någon realistisk tanke eftersom man inte kan fånga en hel dag. Man kan bara fånga det här ögonblicket så det mest sanna påståendet är ”Carpe punctum”, fånga ögonblicket. Det förtjänar din fulla uppmärksamhet, för det kommer inte tillbaka.

Vart du än går är du där nu ! Frågan är vad gör du nu ? Vi glömmer ofta bort att vi är här dit vi redan kommit, vi går vilse. Vi förlorar kontakten med oss själva och med alla våra möjligheter, då vi befinner oss i en kokong av fantasier som handlar om det som kommer och det som varit allt går på automatik vi kommer inte dit där vi faktiskt är. Vi uppträder som robotar i vårt sätt att tänka, känna och handla. Vi är inte medvetna vad vi gör med och i våra liv, våra oklara ögonblick blir fler och fler till sist upptar de större delen av vårt liv. Nuet är det enda vi kan arbeta med, ändå glömmer vi bort att vi är här nu.

Lev i nuet tona bort det förflutna som är över och framtiden som kommer så småningom. Närvaro i nuet innebär att du är där just nu detta skapar klarhet, enkelhet, inre frid och harmoni. Närvaro i nuet kan förändra ditt liv för alltid, alla din problem gäller framtiden eller det förflutna. Närvaro i nuet befriar dig från ånger, oro, nervositet, förvirring, besvikelse, rädsla. Närvaro i nuet lyser upp ditt sinne och befriar dig från bekymmer. Detta innebär ett nytt sätt att leva.

Vad menas med ”just nu”? Just nu betyder ”just nu”. Just nu hjälper dej att finna dej tillrätta här och nu. När allt kommer omkring är här och nu det enda du någonsin har. Du har bara ögonblicket. Gårdagen samlar damm i dina hjärnvindlingar och morgondagen är bara en tanke. Det kommer aldrig att finnas ett imorgon! När imorgon kommer är det alltid NU. Det är därför som nuet är ”evigt”. Ge inte upp lyckan i nuet i tron att det ska bli bättre imorgon Det är det inte och kommer inte att bli. Det är nu! Det är allt som du någonsin äger.

Uppskjuten lycka kan bli förlorad lycka. Så sluta med att vara så upprörd över att livet är som det är. I det exakta här och nu ögonblicket är det inget du kan göra för att förändra någonting. Låt ditt alltför aktiva sinne slappna av. Våra tankar cirklar hela tiden runt och ångrar det döda förflutna och bekymrar sig om den inbillade framtiden nuet förloras oupphörligt. Gläd dej åt nuet, även om en del av det inte är riktigt vad du vill att det ska vara.